Reactie van PBE per brief op rondetafelgesprek Biomassa d.d. 14 oktober 2020
Geachte Leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat van de Tweede Kamer,
Allereerst willen wij onze grote teleurstelling uitspreken over het feit dat het Platform niet wordt toegelaten tot het rondetafelgesprek.
Wellicht goed om in het kader van de transparantie aan te geven welke selectiecriteria er zijn gehanteerd, alsook om de deelnemerslijst ter beschikking te stellen.
Graag maken wij gebruiken van de mogelijkheid om u, voorafgaand, enige achtergrondinformatie, alsook onze visie met betrekking tot de mogelijke gespreksonderwerpen te doen toekomen.
En uiteraard houden wij ons aanbevolen om een mogelijke openvallende plek last-minute nader in te vullen.
PBE wil u het volgende meegeven :
Het SER-advies van 8 juli jl. stelt vast dat de inzet van biogrondstoffen voor energie noodzakelijk is voor het halen van de vastgelegde duurzame energie- en klimaat¬doelen. Dat advies is in lijn met het kabinetsbeleid, het Klimaatakkoord en het PBL-rapport “Beschikbaarheid en toepassingsmogelijkheden van duurzame biogrondstoffen” van 8 mei 2020.
Biomassagrondstoffen moeten duurzaam zijn, ongeacht de toepassing. Het duurzaamheidskader dat het kabinet opstelt, moet dus gelden voor alle toepassingen van biogrondstoffen in alle sectoren. Dat garandeert verantwoorde inzet van duurzame biogrondstoffen in de transitie naar een CO2-neutrale en circulaire economie in 2050. Het is verstandig die criteria aan te laten sluiten bij de RED II of, waar nodig, langs vergelijkbare lijnen en in Europees verband te ontwikkelen. Op dit moment worden er voornamelijk houtpellets en houtchips ingezet. Op termijn moet er een grotere diversificatie komen, afhankelijk van de beschikbare technologieën.
Biogrondstoffen voor energietoepassingen draagt bij aan het ontwikkelen van goede cascadering. Energietoepassingen kunnen helpen om de groei van volumes en nieuwe ketens, voor andere (nieuwe) toepassingen op gang te brengen, zoals in de industrie en chemie. Ook kan het verbranden van reststromen die overblijven bij bio-raffinage, een extra inkomstenstroom opleveren, wat de bio-raffinage eerder rendabel maakt.
Biogrondstoffen voor inzet in HT-warmte (industrie) blijft een noodzakelijk optie. Er is voor de toonaangevende industrie geen andere oplossing om te verduurzamen dan het gebruik van biomassa voor het maken van warmte/stoom. Naast beschikbaarheid (bewezen technologie) is voor de industrie leveringszekerheid een must. Nieuwe, nog niet bewezen technologieën of processen waarbij de levering van grondstoffen onzeker is, worden dan ook niet geïmplementeerd. Biogrondstoffen hebben deze nadelen niet en kunnen daarom direct worden toegepast.
Goed dat aandacht besteed wordt aan schone lucht. Dat vinden de energiebedrijven ook belangrijk. De grotere centrales (> 15 MW) hebben al zeer lage emissies vanwege de strenge eisen en investeringen in reinigingstechnologieën. Voor de kleinere centrales zullen de emissievoorwaarden aangescherpt worden.
De inzet van biogrondstoffen voor warmte in de gebouwde omgeving is nodig zolang er geen andere betaalbare duurzame alternatieven in voldoende mate beschikbaar zijn. Eventuele afbouw van subsidies kan als er daadwerkelijk duurzame, rendabele alternatieven beschikbaar zijn (zoals onder meer geothermie), zodat de doelen uit het Klimaatakkoord in de gebouwde omgeving worden gerealiseerd.
De inzet van biogrondstoffen (vast of gasvormig) voor flexibel vermogen, piekwarmte en het verwarmen van oude stadskernen blijft een pijler in een betrouwbare energievoorziening. Het is nu nog onzeker of de toepassing van biogrondstoffen (al dan niet met CCS/CCUS/BECCS om negatieve emissies te realiseren) de meest kosteneffectieve manier is om de toekomstige behoefte aan CO2-vrij regelbaar vermogen in te vullen. De markt zal die keuze kunnen maken bij een techniek neutrale instrumentatie.
Het Platform Bio-economie vindt het ook belangrijk de volgende punten onder uw aandacht te brengen:
Het Platform Bio-economie wil benadrukken dat zij het in stand houden van bestaande beschikkingen cruciaal vindt voor de investeringszekerheid in Nederland.
Het Platform Bioeconomie merkt op dat er breed onjuiste beelden bestaan dat biogrondstoffen niet zouden bijdragen aan het realiseren van de doelen van het Klimaatakkoord en dat het niet duurzaam zou zijn. Die beelden vinden geen basis in het SER-advies of het PBL-rapport. Het risico is dat die beelden ertoe leiden dat subsidies die nodig zijn om de doelen van het Klimaatakkoord te halen, te snel worden afgebouwd.
Gegeven de onjuiste beelden die breed in de maatschappij leven, is het ook van belang dat stakeholders, zeker ook de overheid, het bredere publiek goed blijven informeren over de feiten en over de keuzes die nodig zijn voor die transitie.
Verder roept het Platform Bio-economie Provinciale en lokale overheden op om met een open blik naar de mogelijke toepassingen in de energietransitie te blijven kijken. Mits goed en duurzaam toegepast kunnen biogrondstoffen een belangrijke rol spelen in de energietransitie en is het zelfs nodig om de gestelde doelen te kunnen halen.
Met vriendelijke groeten,
Peter – Paul (P.J.W.G.) Schouwenberg
Vice-Voorzitter Platform Bioeconomie (PBE)