25 jaar Platform Bio-Economie
Op deze dag, 28 april, werd 25 jaar geleden om 13.30h de aftrap gegeven voor het Platform Bio-Economie zoals we dat vandaag kennen. Het was op deze middag dat de…
Op deze dag, 28 april, werd 25 jaar geleden om 13.30h de aftrap gegeven voor het Platform Bio-Economie zoals we dat vandaag kennen. Het was op deze middag dat de…
Platform Bioeconomie is al jaren als branche-organisatie aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie. Wij vinden dit belangrijk en via de NVDE zien we ook kans om biomassa in…
Onze huidige directeur, Martijn Sinke, heeft besloten een nieuwe functie buiten de sector te aanvaarden waardoor de positie van uitvoerend directeur vrijkomt. Op dit moment is het bestuur druk bezig…
De toekomst van biogrondstoffen in Nederland Donderdag 2 maart | 12.00 uur – 18.00 uur | Green Chemistry Campus Bergen op Zoom Donderdag 2 maart is de ‘Green Energy Day’,…
Al 25 jaar het platform voor de transitie naar een groene en duurzame economie. Vorige week werd tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van PBE en RBCN bij Kasteel Maurick het glas geheven…
Op initiatief van Platform Bioeconomie is 4 jaar geleden gestart met de Biomassafeiten Campagne met als doel de feiten achter de inzet van biogrondstoffen pro-actief te communiceren. Afgelopen jaar is…
In december is het bestuur van Platform BioEconomie uitgebreid met dhr. Edwin Eymans van Torrgas B.V. Erwin is zijn carrière in afval en biomass gestart als manager Internationale business bij…
Dit jaar bestaat Platform BioEconomie 25 jaar en is daarmee het oudste platform op het gebied van de circulaire en biobased economie. Op 28 april 1988 vond in Den Haag…
In 2022 is het platform actief betrokken geweest bij het tot stand komen bij de nieuwe wet- en regelgeving omtrent het aantonen van duurzaamheid voor ETS-bedrijven. Eind november is de…
In het beleidsprogramma Klimaat & Energie en in de hoofdlijnenbrief van IenW is aangekondigd dat het kabinet – in het kader van het ambitieus klimaatdoel voor circulaire economie – een…
Het Dutch Thermo Chemical Cluster bestaat uit een 14-tal innovatieve organisaties die zich richten op de thermo-chemische conversie van biomassa. Na een eerste kennismaking in juni kwamen we tot zo…
Het is u wellicht al wel opgevallen op social media kanalen zoals LinkedIn dat de frequentie van onze berichtgeving flink is opgeschroefd, dat klopt! In juni dit jaar is binnen…
Torrgas is een Nederlands clean tech bedrijf dat een innovatief proces heeft ontwikkeld voor de productie van syngas uit getorreficeerde biomassa. Wij verwelkomen Torrgas bij ons Platform en kijken uit…
Namens Platform Bioeconomie was Martijn Sinke op 6 – 7 oktober j.l. aanwezig bij het EU BioEconomy Conference 2022. “A Truly circular and sustainable bioeconomy is the only forward for…
De afgelopen maanden hebben we als Platform nauw samengewerkt met onze leden, de Vereniging van Afvalbedrijven en beleidsmakers over hoe per 1 januari 2023 de duurzaamheid van biomassa moet worden…
In de afgelopen 2 maanden hebben we met ons platform twee mooie bijeenkomsten mogen organiseren. Op 30 juni was onze eerste fysieke bijeenkomst sinds lange tijd. De bijeenkomst werd gehouden…
In opdracht van RVO is er de afgelopen maanden een marktonderzoek geweest naar het draagvlak voor biomassa onder bestuurders en de burgers. Uiteindelijk is er door 1000 burgers en 276…
Op 6 september hebben we als platform samen met het RVO en de International Energy Agency een bijeenkomst georganiseerd om meer inzicht te krijgen in de actuele onderzoeksprogramma’s die lopen…
Het Platform Bio-Economie heeft sinds 1 juli een coördinerende rol in de verdere ontwikkeling van de exportgroep BioEnergy. Die nieuwe rol is overeengekomen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)…
Vorige week donderdag vond de 2e business meeting van het Platform Bio-Economie plaats bij de Amercentrale van RWE in Geertruidenberg. Meer dan 50 gasten vanuit de Nederlandse en Europese bio-economie sector…
Donderdag 30 juni is tijdens de Business Meeting van Platform Bio-Economie de biomassa jaarrapportage over 2021 gepresenteerd en overhandigd. Jos Keurentjes, voorzitter Platform Bio-Economie, heeft de eerste editie overhandigd aan…
We maken ons grote zorgen over voorstellen om primaire bosbiomassa te declasseren als hernieuwbaar en om de lidstaten de vrijheid te ontnemen om financiële steun te verlenen voor het gebruik…
Onlangs zijn we als partner aangesloten bij een Internationale campagne: The Biofuture Campaign. Deze campagne heeft als doel CO2-reductie mogelijk te maken en de ontwikkeling van de circulaire economie wereldwijd…
Het International Clean Energy Programme (ICEP) is gericht op handelsbevordering. Het ondersteunt Nederlandse bedrijven die producten en diensten aanbieden op het gebied van hernieuwbare energie bij zakendoen in het buitenland.…
PBE is nauw betrokken bij de biomassafeiten campagne. Biomassafeiten is een initiatief van bedrijven en organisaties actief in de wereld van biomassa om een eerlijke kijk te geven op de…
Door een wijziging in de EU monitoringsverordening zullen ETS bedrijven vanaf 1 januari 2023 aan moeten tonen dat hun biomassa voldoet aan de RED2 . In de monitoring is namelijk…
Beste PBE donateurs en andere geïnteresseerden, 30 Juni is het zover! Eindelijk weer een ‘live’ business meeting van het Platform Bio-Economie bij de Amercentrale te Geertruidenberg.We hebben voor u een…
Onlangs is PBE aanwezig geweest bij verschillende activiteiten van BioEnergy Europe. Zo was PBE actief aanwezig in de workshop over de implementatie van RED2 duurzaamheidscriteria in Europa en in een…
De Europese Commissie zoekt jonge ambassadeurs voor de Bio-Economie en heeft hiervoor een competitie gelanceerd. Platform Bio-Economie is gevraagd om te helpen in het zoeken naar de juiste kandidaat! Ben…
Tijdens zijn afscheidsreceptie op 28 april j.l. kreeg Eppo Bolhuis, voorzitter van de NBKL, een koninklijke onderscheiding opgespeld door de burgemeester van Deventer. Eppo Bolhuis (68) mag zich nu Ridder…
30+ innoverende koplopers zijn in Nantes aanwezig om hun prestaties en visie op de conferenties te presenteren en verwelkomen de bezoekers van de Expo in de drie Nederlandse lounges gewijd…
Vier biomassacentrales in Overijssel hangt sluiting boven het hoofd, en hetzelfde gevaar dreigt voor ruim drieduizend veehouderijen en andere ondernemingen. Daarmee dreigt de juridische stikstofcrisis uit te draaien op een…
Among the many problems with plastic, it’s manufactured from a fossil resource. The BBI JU-funded EUCALIVA project has developed a sustainable alternative that grows on trees. Lignin is a natural polymer present…
Auteur: Sible Schöne De focus op een duurzame energievoorziening belemmert de effectieve aanpak van het klimaatprobleem, meent Sible Schöne. “We maken Nederland klaar voor de toekomst – klimaatneutraal, fossielvrij en…
Vandaag, 21 februari, is alle duurzame energie die we in Nederland produceren ‘op’ voor dit jaar. Als we alles wat we dit jaar produceren achter elkaar zouden gebruiken. Die dag…
Als ondernemer in de biomassabranche weet u dat biomassa een belangrijke bijdrage levert aan de verduurzaming van de energievoorziening. Daar werken we met z’n allen hard aan en met de…
Minister Harbers en staatssecretaris Heijnen (beiden IenW) informeren de Tweede Kamer over de uitwerking van het coalitieakkoord in het beleidsprogramma van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Zij richten zich onder meer…
Minister Jetten (Klimaat en Energie) stuurt de Tweede Kamer een brief over de uitwerking van de Klimaat en Energie-paragraaf uit het coalitieakkoord.
Urgenda-doel uitstoot broeikasgassen in 2020 gehaald In 2020 was de uitstoot van broeikasgassen in Nederland 25,5 procent lager dan in 1990. De Urgenda-doelstelling (minimaal 25 procent minder uitstoot) is daarmee…
Antwoord van minister Jetten (Klimaat en Energie), mede namens de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (ontvangen 7 februari 2022) Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2021-2022, nr. 1363 1 Deelt u…
Platform Bio-Economie breidt haar strategische ambitie uit om het leidende samenwerkingsverband te worden op het gebied van de ontwikkeling van een duurzame, CO2 neutrale maatschappij waarin productieketens zo circulair en…
Bent u als ondernemer of als kennisinstelling actief in de zonne- of bio-energiesector? Dan is dit webinar over de marktkansen in Kroatië en Slovenië interessant voor u. Op 10 februari…
Vandaag presenteren de vier coalitiepartijen hun regeerakkoord. De kern van het regeerakkoord is: perspectief bieden door het aanpakken van de grote vraagstukken van dit decennium. Zoals de toekomst van de…
De nationale subsidiepot voor duurzame energieprojecten wordt dit jaar waarschijnlijk grotendeels geclaimd door projecten voor CO2-opslag onder de Noordzee. Maar door de hoge CO2-prijs hebben ze die subsidie momenteel helemaal…
Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius heeft vandaag namens het kabinet besloten steun te verlenen zodat de kolencentrale van Onyx Power in Rotterdam kan sluiten. Ze neemt dit besluit omdat bij de productie van…
Op donderdag 11 november jl. organiseerde de Nederlandse Ambassade in Spanje het webinar: Presentatie sectorstudie reststromen uit de Spaanse tuinbouw. ‘Mede vanwege aangekondigde veranderingen in regelgeving voor het gebruik van reststromen is dit…
Discussies over de duurzaamheid van houtige biomassa die in Nederland al enige tijd worden gevoerd, steken ook steeds vaker elders in Europa de kop op. Zeker als het gaat om…
Nederland belooft toch te stoppen met investeringen in buitenlandse kolen-, olie- en gasprojecten. De regering heeft besloten zich aan te sluiten bij een groep landen die tijdens de klimaattop in…
De Klimaat- en Energieverkenning laat zien hoeveel er gebeurt om Nederland te verduurzamen én hoeveel meer er nog nodig is. “Snelle beslissingen en kortere doorlooptijden zijn cruciaal. Als het 10…
“Mijn naam is Svenja Kraaij en ik ben nu 3 jaar werkzaam bij SVP als beleidsmedewerker. In deze rol ben ik verantwoordelijk voor de public en regulatory affairs, vergunningen en…
Helma kip vertrekt uit het bestuur van PBE vanwege pensionering bij warmtebedrijf Ennatuurlijk.Zij heeft 3 jaar deel uitgemaakt van het bestuur. In 2018 volgde zij Marie Thérèse Tetteroo-Mathijsen op. In…
Onafhankelijk onderzoek van Indufor weerlegt de claim van milieuorganisaties dat biomassa uit Estland niet aan de duurzaamheidseisen zou voldoen. Deze claim werd geuit op basis van onderzoek uitgevoerd van SOMO.…
Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius (EZK) stuurt 30 september de Tweede Kamer een brief over houtige biomassa in de SDE++.
Platform Bio-Economie beoogt om het volle potentieel van de verdere en versnelde ontwikkeling van Bio-Economie als een belangrijke pilaar onder Nederlandse duurzame economische ontwikkeling te oogsten. PBE ziet nieuwe bedrijvigheid…
Het energieverbruik uit biomassa is vorig jaar met 10 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan het toegenomen gebruik van biogas,…
Biomassa is en blijft noodzakelijk voor de verduurzaming van onze economie en het realiseren van de klimaatopgave. Circa 3,9 miljoen ton in 2020 (20% van het totaal) wordt gebruikt voor…
UTRECHT – Maanden of zelfs jaren wachten voordat er stroom is in je nieuwe bedrijfspand, supermarkt, verzorgingstehuis of school. Steeds vaker wordt dit realiteit, nu de vraag naar elektriciteit voor laadpalen,…
Er zijn signalen dat er een social tipping point voor klimaatbeleid nadert, volgens Reint Jan Renes, lector psychologie. Duurzaam leven is voor velen een waarde geworden. ‘Als burgers, bedrijven, overheid…
Al sinds 1 januari 2021 hanteert Nederland een nationale CO2-heffing, maar industriële bedrijven kregen direct vrijstelling vanwege Covid-19. Nu stoken politieke partijen en milieuorganisaties het vuurtje op: het is tijd…
ArcelorMittal Gent start een pilotproject op om in zijn staalproductieproces biokool te gaan gebruiken als hoogwaardige gedeeltelijke vervanging van fossiele steenkool. De biokolen worden op een verantwoorde manier verkregen bij…
Bijna 60 procent van de bedrijven in Europa voelen zich in meerdere of mindere mate blootgesteld aan de effecten van klimaatverandering. Het goede nieuws is dat steeds meer bedrijven klimaatmaatregelen…
De snelheid waarmee het klimaat verandert, is niet eerder voorgekomen in tenminste tweeduizend jaar en mogelijk nog veel langer. Daarbij dreigen sommige aspecten van klimaatverandering onomkeerbaar te worden voor een…
Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf krijgen steun van de overheid bij het verduurzamen van hun bedrijf. Veel van hen hebben vaak zelf weinig tijd en capaciteit om uit te zoeken hoe ze energie kunnen besparen en de CO2-uitstoot van hun bedrijf kunnen verlagen.
Afvalverwerker Waterstromen wil het restmateriaal van zijn biologische industriële reststoffenverwerking (BIR) in Lichtenvoorde gebruiken als duurzame, organische bodemverbeteraar. Via een nieuwe methode wordt nu gewerkt aan het omlaagbrengen van het stikstofgehalte in het materiaal.
Een weinig bekend gras kan het antwoord zijn op de problemen met CO2-compensatie: lokaal en overal toepasbaar. Het bedrijf Vibers wil het daarom planten op alle stukken braakliggend land in…
De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) starte 8 juli de campagne “Daar krijg je energie van”, samen met vijf (branche-)organisaties: NWEA, Holland Solar, EnergieSamen, Vereniging Warmtepompen, Branchevereniging Bodemenergie. Het doel…
“In mijn voorjaarsbrief van 31 maart jongstleden heb ik de informateur namens de voorzitters van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord geïnformeerd over de cruciale keuzes die er in het klimaatbeleid voorliggen in…
Reactie van EZK aan de Tweede Kamer over de motie die vraagt om de CO2 uitstoot van bij-/meestook te monitoren.
Er komt een tijdelijke subsidiestop voor biomassa voor lage temperatuurwarmte, zo heeft het demissionaire kabinet woensdag besloten. Uiteindelijk wil het kabinet helemaal van de subsidie voor het stoken van houtige biomassa…
Bio-Economie is een van de pilaren onder de duurzame economische ontwikkeling na de COVID-dip. Echter, zoals recentelijk opgeschreven in een interview voor Agro-Chemie [1] “de bio-economie is complex en sectoroverschrijdend.…
De uitstoot van de wereldwijde mobiliteitssector stijgt tegen 2050 met 16 procent, zelfs als overheden en bedrijven de huidige CO2-reductieplannen doorvoeren. Dat maakt het Internationaal Transport Forum (ITF) vandaag bekend.…
Vanwege andere werkzaamheden binnen Eneco kan Silvan geen aandacht meer besteden aan het biomassadossier en heeft daarom, met pijn in zijn hart heeft hij ons verzekerd, besloten zijn bestuursfunctie neer te leggen.
Het kabinet heeft besloten om 338 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van groene waterstof in Nederland. De investering maakt onderdeel uit van een investeringspakket van 3,5 miljard euro…
Vrijdag 9 april, is een brief verzonden naar de Informateur en de Fractievoorzitters van VVD, D66, CDA, CU, PvdA, GL en SP met de oproep om een aantal punten inzake…
Australische wetenschappers hebben een manier gevonden om koolstof op te slaan met hernieuwbare energie. Met een elektrochemisch proces kunnen de onderzoekers CO2 opslaan in water, waarna ze het stollen tot…
Antwerpen heeft het eerste tankstation voor groene waterstof waar zowel auto’s als schepen terecht kunnen. Ook heeft het snellaadpunten voor elektrische auto’s en heeft het een eigen waterstoffabriekje. Het alles-in-een-station…
Het bestuur van de Algemene Vereniging Inlands Hout heeft, mede namens de leden, besloten om donateur te worden van Platform Bio-economie. Als PBE zien we de AVIH als welkome aanvulling…
De Rotterdamse haven moet de waterstofhub van Europa worden. En de duurzaamste ter wereld, stellen Henri Bontenbal en Sven de Langen. Er is een ondernemende overheid met durf voor nodig.…
IT-bedrijf Atos werkt aan een datacenter dat draait op groene waterstof. Door de stroom uit deze bron te halen is het niet afhankelijk van de variabele opbrengst van zon en…
Nederlanders hebben een beperkt inzicht in de energietransitie. Zo overschatten ze de hoeveelheid duurzame energie. Het aandeel zonne-energie wordt het meest overschat: volgens respondenten is dat 19 procent, in werkelijkheid…
De groenestroomproducent Aspiravi en het laminaatbedrijf Unilin willen in Vielsalm een derde energiecentrale bouwen die draait op afvalhout. Het gaat om een investering van ruim 100 miljoen euro. Naast de…
Er zijn naar schatting 23.000 tot 28.000 extra werknemers nodig om de klimaatdoelen te halen. Tegelijkertijd daalt het aantal mensen met technische kwalificaties in vergelijkbaar tempo. Dat blijkt uit onderzoek…
Nederland produceerde in 2020 40 procent meer groene stroom dan in 2019. De stijging komt voor een belangrijk deel door zonnepanelen; niet eerder werden er in een jaar zoveel geïnstalleerd.…
Met 20 biobased-circulaire projecten kan de procesindustrie meer dan de helft van zijn klimaatdoelen bereiken in de Delta regio. Dat is de conclusie van onderzoek in opdracht van de Circular…
Elektrificatietrajecten moeten in 2021 starten om met zekerheid operationeel te kunnen zijn in 2030. Dat is de hoofdconclusie van een onderzoek van CE Delft in opdracht van de Nederlandse Vereniging…
De branche van bioketels kwam in 2020 tot een abrupte stop. Subsidies werden voor een belangrijk deel beëindigd, net als de MIA/VAMIL regeling. De afzet van bioketels was zeer beperkt.…
Forests are often perceived as being at the nexus of the solutions to the two main environmental crises that are plaguing our planet today: Climate change and biodiversity loss. The…
Europa maakte vorig jaar voor het eerst nèt iets meer gebruik van duurzame elektriciteitsbronnen (38 procent) dan fossiele (37 procent), blijkt uit onderzoek van Ember en Angora Energiewende.
Van 1 tot en met 6 februari 2021 is het de Week van de Circulaire Economie. Circulaire ondernemers, organisaties en overheidsinstellingen delen die week hun ervaringen en tips over de…
Reactie op publicaties dat hier meegestookte biomassa uit Baltische staten niet voldoet aan strengste duurzaamheidseisen ter wereld Kolencentrales in Nederland zetten ook biomassa uit Estland en Letland in. Daarover hebben enkele milieuorganisaties…
2020 was een ongelooflijk roerig jaar. Eerst en vooral door de COVID-19 pandemie (waar we op het moment van schrijven nog middenin zitten). Verder door een luidkeels einde van het Trump-tijdperk,…
12 januari is er een webinar ‘Van operationele steun naar investeringssteun: opportuniteiten voor PV-installaties’ van PV-Vlaanderen.
De Vlaams regering voert in de loop van 2021 grondige wijzigingen door aan het ondersteuningssysteem voor zonnepanelen.
Reactie PBE op PBL advies uitfasering van houtige biogrondstoffen voor warmtetoepassingen
Platform Bio-economie accelereert haar strategische ambitie om het leidende industriële samenwerkingsverband te worden, op het gebied van de ontwikkeling van een duurzame, CO2 neutrale maatschappij waarin productieketens zo circulair en biobased mogelijk zijn.
De wereldwijde voedselvoorzeining kan profiteren van het telen van gewassen voor biobrandstof en biomassa, mits dit op slim gekozen moment gebeurt.
De Green Chemistry Campus heeft per 4 november een nieuwe Directrice: Connie Paasse. Connie is een ervaren manager uit de internationale, chemische industrie.
In een reactie zegt het Kabinet dat veel maatregelen die nog niet volledig zijn uitgevoerd en veel nieuwe maatregelen nog niet zijn meegenomen in de berekeningen.
Zojuist heeft het PBL de Klimaat en Energieverkenning 2020 gepresenteerd. Belangrijkste conclusie: van de doelstelling om in 2030 49% CO2 reductie realiseren ten opzichte van 1990 is nu 34 procentpunt in beeld.
De presentatie van het RBCN Webinar die op 15 oktober 2020 is gehouden is nu ook te downloaden voor onze leden. In het besloten gedeelte kunnen leden deze vinden op de…
HOOP gaat over investeren in lokale initiatieven om waardevolle grondstoffen uit stedelijk bioafval en afvalwater te halen om innovatieve bio gebaseerde producten te maken.
Het kabinet omarmt het advies van de SER en kiest voor een verantwoorde inzet van biogrondstoffen. Biogrondstoffen zijn nodig om de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie te maken.
De Tweede Kamer laat zich vandaag informeren over de inzet van biomassa, als bijdrage aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen.
Per 1 september 2020 is Ronald Zwart teruggetreden.
Wij zijn Ronald veel dank verschuldigd met betrekking tot de verdere doorontwikkeling van PBE.
Daniel Goedhuis van BECC Cuijk volgt Ronald als Bestuurslid op.
Sterke doelstellingen om de afhankelijkheid van Nederland van fossiele brandstoffen te verminderen, worden ondersteund door maatregelen om de energiezekerheid te waarborgen, waaronder leiderschap op het gebied van koolstofarme waterstof.
In de Troonrede noemde koning Willem-Alexander het klimaat expliciet. Klimaatverandering is door het coronavirus niet minder urgent, vertelde hij.
Houtige biomassa die wordt gebruikt in biomassa-installaties voor lokale warmte- en warmtekracht productie komt voornamelijk uit Nederland (89%) en de directe buurlanden België en Duitsland (11%) en bestaat vooral uit lokale reststromen. Deze conclusie kan getrokken worden uit de jaarlijkse rapportage houtige biomassa van het Platform Bio-economie.
Volgens de Energy Transition Outlook van DNV GL die op 9 september 2020 is gepubliceerd, zullen de gedragsmatige en economische gevolgen van COVID-19 de wereldwijde vraag naar energie permanent doen afnemen.
De Europese Commissie scherpt de maatregelen aan om de doelstelling van klimaatneutraliteit in 2050 te halen. Over tien jaar, in 2030, moet de uitstoot van broeikasgassen met minstens 55 procent gedaald zijn.
New figures reveal that the bioeconomy is worth €2.4 trillion to the European economy.
In de media zijn afgelopen jaren veel negatieve berichten verschenen over biomassa. Er zouden hele bossen in de energiecentrales verdwijnen. „De bezwaren tegen biomassa als energiebron zijn grotendeels onterecht”, zegt…
Duurzame energieproductie, een bijdrage leveren aan de energietransitie in Nederland en daarbuiten en investeren in nieuwe mogelijkheden is waar Uniper voor staat. Samenwerken met overheden, partners en klanten in deze…
Met Van Leer Energy heeft Platform Bio-Economie er weer een mooie donateur bij. Al vanaf de oprichting van PBE was Van Leer betrokken en de recente ontwikkelingen in de biomassamarkt…
PBE heeft gereageerd op het SER advies duurzaamheidskader biomassa wat gisteren is gepubliceerd. In de bijlage leest u onze reactie aan de overheid.
PBE heeft de aspiratie bij te dragen aan de transitie van een fossiele, naar een volledig hernieuwbare en duurzame CO2-arme samenleving waarin productketens zoveel mogelijk circulair en biobased zijn.
Nederland kan in 2030 10 miljoen ton biogrondstoffen meer beschikbaar maken, bovenop de 30 miljoen ton die nu beschikbaar is voor voedsel, veevoer en materialen en energie. Met 10 miljoen ton meer kan Nederland investeren in biomaterialen en in bio-energie van eigen bodem.
We hebben in deze post een overzicht gezet met de subisieprogramma’s.
Nederland kan in 2030 10 miljoen ton biogrondstoffen meer beschikbaar maken, bovenop de 30 miljoen ton die nu beschikbaar is voor voedsel, veevoer en materialen en energie. Met 10 miljoen ton meer kan Nederland investeren in biomaterialen en in bio-energie van eigen bodem.
In het programma Dit is de Dag van Radio 1 op 15 juni jl. uitte Marjan Minnesma van Urgenda sterke twijfels over de rol van biomassa in de energietransitie. Ze…
Op 10 juni was het PBE Webinar “Duurzaamheidskader biomassa” met zeer actuele onderwerpen en toonaangevende sprekers, een groot succes. In twee uur tijd werden de 65 toehoorders meegenomen over de actuele discussies over biomassa, de verschillende oplossingen die de overheid initieert en hoe topsectoren betrokken kunnen worden bij deze trajecten.
Bijna 80% van alle hernieuwbare warmte in Nederland is afkomstig van bioketels bij bedrijven. Dit laten de CBS cijfers zien over het verbruik van hernieuwbare energie in 2019. De bijdrage…
Zoals elk jaar zal PBE ook voor 2019 een jaarrapportage publiceren over het gebruik van houtige biomassa voor energie. PBE heeft onderzoeks- en adviesbureau BiomassResearch BV gevraagd dit rapport op…
Voor biomassa lijkt in een klimaatneutrale, circulaire economie een belangrijke rol weggelegd. Tegelijkertijd is er veel maatschappelijke discussie over de wenselijkheid van (grootschalige) productie en het gebruik van verschillende soorten biomassa voor energie, chemie en materiaaltoepassingen.
De conceptadviezen staan vanaf vandaag op de website www.pbl.nl/sde. Belanghebbenden kunnen schriftelijk een reactie geven op de conceptadviezen en de onderliggende kostenbevindingen.
Platform Bio-Energie heeft met andere sectorpartijen een verkenning laten uitvoeren naar de mogelijkheden voor het opstellen van een gedragscode.
Het Klimaatplatform begint weer met bijeenkomsten over het Klimaatakkoord. Die zijn voorlopig in digitale vorm. De eerste bijeenkomst is op vrijdag 24 april en gaat over Groen Herstel.
De coronacrisis heeft grote invloed op onze samenleving – en ook op de duurzame energiesector en de energietransitie. Dat blijkt uit dit tweede onderzoek dat de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) heeft gedaan bij haar leden.
Bierbrouwerij Grolsch wil in 2022 72 procent van zijn warmte halen uit biomassa. Het bedrijf krijgt straks warm water van biomassabedrijf Twence, dat anderhalve kilometer van de brouwerij ligt.
Save the Date – 10 juni a.s. organiseert PBE een webinar over het integraal duurzaamheidskader voor biomassa: de stand van zaken en gevolgen voor de bio-energiesector. Meer informatie volgt! Hou…
Ons eerste Webinar zit erop! Met een onderwerp als de ‘CO2 prestatie van bio-energie’, de onderwerpen en kwaliteit van onze sprekers en uiteindelijk 93 inschrijvingen, voor ons al een succes te noemen.
Vanaf dinsdag 17 maart, 9.00 uur is de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) voorjaar 2020 open. Bedrijven en instellingen kunnen SDE+ aanvragen voor het produceren van duurzame energie. De SDE+-voorjaarsronde 2020 loopt tot 2 april, 17.00 uur.
14 procent duurzame energie in 2020; zo luidt het oordeel van de Raad van State. Die doelstelling lijkt nu al niet meer binnen bereik. Sterker nog, Nederland bungelt in Europa onderaan als het gaat om duurzame energie.
Maandag 27 januari 2020 vond in raadszaal van de gemeente Purmerend een informatiebijeenkomst plaats over de (vermeende?) voor- en nadelen van het gebruik van houtige biomassa bij het opwekken van warmte.
De Nederlandse Vereniging van bioketel leveranciers heeft vandaag hun jaarverslag gepubliceerd. Download hier het jaarverslag
Minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes, heeft 19 december 2019, een kamerbrief geschreven over de openstelling SDE+.
De gebruikte biomassa in Nederland voor energieproductie bestaat voor bijna 100% uit rest- en afvalstromen.
In mei legt PBL, samen met ECN/TNO en DNV GL een conceptadvies per thema voor aan de markt ter consultatie. Op basis van schriftelijke reacties uit de markt en marktconsultatiegesprekken stelt PBL, ondersteund door ECN/TNO en DNV GL, vervolgens het eindadvies op voor het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Donderdag 22 maart ondertekenden 27 partijen, waaronder PBE, de Green Deal Participatie van de omgeving bij duurzame energieprojecten.
CaSE Logistics B.V. is per 1 februari 2019 donateur van PBE. CaSE staat voor ‘Co-operating and Supporting Energy’ en levert consultancy-services, interim- en project management op het gebied van logistiek en vervoer van biomassa en andere bulk producten.
Alle opties voor de inzet van duurzame biomassa in de energietransitie moeten maximaal worden benut.
Martijn Wagener, mede-eigenaar en adviseur bij Virida BV, heeft de PBE-prijs 2018 ontvangen.
Vrijdag 4 oktober is de eerstvolgende PBE Business Meeting. ECN part of TNO in Petten is onze gastheer.
Platform Bio-Energie (PBE) en Federatie Bio-Economie Nederland (FBN) gaan samenwerken ten aanzien van de inzet van hernieuwbare biomassa.
Platform Bio-Energie onderschrijft de in de hoofdlijnen beschreven visie dat het gebruik van bio-energie in de toekomst verder zal groeien en dat de daarbij gebruikte biomassa duurzaam moet zijn.
Platform Bio-Energie is blij met het besluit van Ennatuurlijk om donateur van PBE te worden. Ennatuurlijk verbindt warmtebronnen met eindgebruikers.
Er is een film gemaakt over het gebruik van biomassa in de industrie. Biomassa is geschikt voor het opwekken van hoge temperatuur warmte en stoom.
ECN part of TNO is een internationaal topinstituut op het gebied van de energietransitie. Met 700 toponderzoekers en onderzoeksfaciliteiten van wereldklasse. Aan de hand van acht innovatieprogramma’s is ECN part of TNO in april 2018 begonnen als het nieuwe centre of excellence voor energievraagstukken.
ZON Participaties is opgericht om de energietransitie te versnellen. Het bedrijf levert advisering, ontwikkeling, projectbegeleiding en participaties in diverse ‘People-Planet-Profit-projecten’.
82% van de in Nederland gebruikte houtige biomassa voor energieproductie komt uit eigen land. Het restant is grotendeels afkomstig uit de direct omringende landen. De bijdrage aan de reductie in broeikasgasemissies bedroeg in 2017 1 miljoen ton.
Twinnovate is een projectontwikkelingsbedrijf in de hernieuwbare energie. De kernactiviteit betreft het ontwikkelen en implementeren van biomassa behandel- en verwerkingstechnologieën voor de productie van bio-energie.