Je bent hier:

Donateursbijeenkomst Platform Bio-Economie: Samen de toekomst vormgeven

pbe25_1_09

De jaarlijkse Donateursbijeenkomst van het Platform Bio-Economie (PBE) vond dit jaar plaats in de Amercentrale van RWE, een voorbeeld van de transitie naar duurzame energie. Na een rondleiding door de biomassacentrale, waar de werking en impact van biomassa werden toegelicht, heette Peter-Paul Schouwenberg namens RWE de aanwezigen welkom.

John Bouterse, directeur van PBE, opende de bijeenkomst. Hij lichtte het programma toe en onderstreepte het belang van samenwerking binnen de bio-economische sector om gezamenlijke doelen te realiseren.

De eerste presentatie was van Hans Langeveld van Biomass Research. Hij gaf een heldere update over biomassa en ging in op veelvoorkomende misverstanden. Zo legde hij uit dat een toename in het geoogste areaal niet gelijk staat aan een uitbreiding van landbouwgrond. Ook benadrukte hij dat het verbouwen van meer gewassen niet per definitie negatief hoeft te zijn en juist kan bijdragen aan een duurzamere aanpak.

Bart Oosterbosch van Looop nam het publiek mee in de missie van zijn organisatie. Looop zet zich in voor een volledig circulaire wereld zonder afval. Hij sprak over de cruciale rol van samenwerking en innovatie om klimaatverandering tegen te gaan, waarbij Looop zichzelf ziet als de schakel die kringlopen sluit en daarmee bijdraagt aan een duurzame toekomst. “We geloven in actie en blijven elke dag streven naar betere oplossingen,” aldus Oosterbosch.

John Bouterse gaf vervolgens een update over de strategie van PBE en de plannen voor 2024. Hij benadrukte de vier pijlers van de organisatie: biogrondstoffen, chemie en materialen, bio-energie en communicatie. Ook besprak hij de samenwerking met de RVO Exportgroep Bio-Energie en het succes van de campagne Biomassafeiten. Daarnaast kondigde hij een serie seminars aan, waaronder een bijeenkomst op 19 februari met als titel “Theorie aan de Praktijk”. Deze bijeenkomsten zullen bijdragen aan kennisdeling en verdere ontwikkeling binnen de sector.

De bijeenkomst werd afgesloten met een inspirerende presentatie van Mark Bouwmeester over de Amercentrale. Hij nam de aanwezigen mee in de geschiedenis van de centrale, die sinds 1952 operationeel is, en belichtte de huidige focus op biomassa. Bouwmeester legde uit hoe de centrale dankzij BECCUS-technologie niet alleen groene stroom produceert, maar ook negatieve emissies realiseert.

Na afloop van het officiële programma werd onder het genot van een hapje en een drankje nagepraat en genetwerkt.