Je bent hier:

Bijeenkomst over certificering van biogrondstoffen brengt experts en belanghebbenden samen

Vandaag vond de speciale bijeenkomst plaats, georganiseerd door Platform Bio-Economie, RVO Exportgroep en RBCN, in het Ontmoetingscentrum van het VNAB. De bijeenkomst stond in het teken van de certificering van biogrondstoffen en bracht experts en belanghebbenden uit de sector samen om de uitdagingen en complexiteit rondom dit onderwerp te bespreken.

De middag begon om 12:00 uur met een lunch en een optionele rondleiding door de historische kluizen van de voormalige dependance van De Nederlandse Bank. Vervolgens opende Aranka van Strien van Port of Rotterdam de bijeenkomst met een presentatie over het belang van biogrondstoffen voor de haven.

Daarna volgden presentaties van Carolien Calkhoven en Bas Heukels van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over het duurzaamheidsbeleid. Marco Visser van Grant Thornton besprak de implicaties van de EU Deforestation Regulation (EUDR) en de gevolgen voor de leveringsketen en informatieverplichtingen. Robert Braeutigam gaf een toelichting op de REDII/REDIII-regelgeving en hoe deze van invloed is op de bio-energiesector.

Na een korte pauze werd het programma hervat met een presentatie van Jan-Frans Bastiaanse en Koen Jongste van Control Union Certifications over certificerings- en verificatieprocessen. Heleen Klinkert Vadalkar sloot af met een uitleg over de Nederlandse carbon credits en de vrijwillige koolstofmarkt.

De bijeenkomst werd afgesloten met een paneldiscussie, waarbij deelnemers vragen konden stellen en in gesprek konden gaan met de specialisten. Dit bood waardevolle inzichten en gelegenheid tot netwerken, wat de bijeenkomst tot een succesvol en informatief evenement maakte.

Hier kunt u de presentaties downloaden:

Beleid duurzaamheid kader biogrondstoffen,
Carolien Calkhoven (Coördinerend beleidsmedewerker Biogrondstoffen, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) en Bas Heukels (Ministerie van Klimaat en Groene Groei)

EU Deforestation Regulation (EUDR),
Marco Visser (Senior Tax Advisor, Grant Thornton)
Hoe de nieuwe regelgeving doorwerkt in een keten van leveranciers en welke informatieverplichtingen dit gaat opleveren

REDII/REDIII,
Robert Braeutigam (EMEA Sector lead-Bioenergy, Peterson Solutions)

Certificering en Verificatie processen,
Jan-Frans Bastiaanse en Koen Jongste. (Control Union Certifications)

Carbon credit systematiek,
Heleen Klinkert Vadalkar (Nieuw Groen/Min LNV)
Nederlandse carbon credits en de vrijwillige koolstofmarkt