Nederland belooft toch te stoppen met investeringen in buitenlandse kolen-, olie- en gasprojecten. De regering heeft besloten zich aan te sluiten bij een groep landen die tijdens de klimaattop in Glasgow beloofde om binnen een jaar een einde te maken aan de overheidssteun voor fossiele projecten buiten de eigen landsgrenzen.
Het demissionaire kabinet zei eerder dat het aan een volgend kabinet is om hier een besluit over te nemen. Dat leidde tot grote verontwaardiging van milieuorganisaties en een aantal politieke partijen. Onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Investeringsbank sloten zich eerder al aan bij de groep ondertekenaars.
Nederland is sinds vorig jaar al in gesprek met het bedrijfsleven en ngo’s over de “mogelijke afbouw van steun voor fossiele transacties” via garantstellingen, zei een woordvoerder van het ministerie van Financiën eerder. De Nederlandse overheid stond in 2020 voor ruim 4,5 miljard euro garant voor (toeleveranciers van) de olie- en gassector, blijkt uit stukken van Atradius Dutch State Business, de exportkredietverzekeraar van de Nederlandse staat.
“Nu is de top, en dan moet je het ook niet uitstellen”, zegt demissionair premier Rutte over het nieuwe besluit.
Wat het concreet gaat betekenen kan het demissionaire kabinet nog niet zeggen. Volgens Rutte gaat het om een “belangrijke eerste stap” en moeten dingen nu verder uitgewerkt worden. Het is niet zo dat de garantstelling van 4 miljard euro voor deze projecten zomaar naar duurzame energie kan, “maar de richting is nu duidelijk en de stap is betekenisvol”, zegt Rutte.
‘Enige goede keuze’
Kamerleden van onder meer GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren (PvdD) zijn blij met de draai van het demissionaire kabinet. “De enige goede keuze”, zegt D66-Kamerlid Boucke “We willen, moeten vooroplopen. En investeren in de toekomst in plaats van fossiele technieken en brandstoffen van de vorige eeuw.”
Ouwehand (PvdD) noemt het nieuwe besluit een “succes van de klimaatmars”. Dit weekend sloten tienduizenden mensen zich aan bij een klimaatmanifestatie in Amsterdam.
Greenpeace spreekt van een “onvermijdelijke stap van Nederland”. De milieuorganisatie benadrukt wel dat het nog niet om een officieel besluit van de klimaattop gaat. “Nederland moet nu echt doorpakken en samen met andere landen ervoor zorgen dat in de eindtekst van deze klimaatconferentie ook echt komt te staan dat we stoppen met overheidssteun voor de fossiele industrie.”
Bron: NOS