Je bent hier:

Intensieve samenwerking Port of Moerdijk en Perpetual Next voor ontwikkeling biomethanolfabriek

moerdijk

Havenbedrijf Moerdijk en biocommodities-producent Perpetual Next hebben vandaag een intentieovereenkomst ondertekend voor een intensieve samenwerking. Als onderdeel van deze samenwerking zal Perpetual Next zich halverwege 2025 vestigen op het Industrial Park Moerdijk, waar ze een biomethanolfabriek met een capaciteit van 220.000 ton zullen bouwen. Het havenbedrijf zal de fabriek waar mogelijk ondersteunen door verbindingen te faciliteren tussen partijen die bijproducten kunnen afnemen en door de aansluiting op het lokale waterstof- en zuurstofnet te bevorderen. Er wordt ook ingezet op samenwerkingen met leveranciers van feedstock, het restafval waarop de fabriek draait.

De Port of Moerdijk, waar veel bedrijven in de chemie en zware industrie gevestigd zijn, is de meest landinwaarts gelegen zeehaven van Nederland. Het havenbedrijf heeft een sterke focus op duurzaamheid en de bevordering van groene chemie. Perpetual Next is geen onbekende op het Industrial Park in Moerdijk; het bedrijf bezit er al jaren een vergistingsfabriek waar laagwaardig voedselafval wordt omgezet in biogas. Onlangs heeft Perpetual Next een vergunning ontvangen om dit biogas op te waarderen tot groen gas.

René Buwalda, CEO van Perpetual Next, verklaarde: “Wij werken al samen met grote, lokale partners in Moerdijk. Samen met Port of Moerdijk willen we onze aanwezigheid in dit toonaangevende havengebied verder vergroten, met als eerste grote stap de bouw van een fabriek voor biomethanol. De vraag naar biomethanol heeft wereldwijd een enorme vlucht genomen en blijft groeien. Wij spelen in op die ontwikkeling.” In juli kondigde Perpetual Next aan dat ze de grondstoffen hebben veiliggesteld voor een jaarlijkse productie van 440.000 ton biomethanol in de Verenigde Staten en Europa.

In maart ondertekenden Perpetual Next en het Amerikaanse TSI een overeenkomst voor de productie van ’s werelds grootste reactoren voor torrefactie, een thermochemisch proces dat onder andere wordt toegepast op biomassa om het beter geschikt te maken als halffabricaat. Buwalda voegde daaraan toe: “We verwachten op korte termijn met het havenbedrijf Moerdijk tot een definitieve overeenkomst te komen om van deze nieuw te bouwen fabriek in Port of Moerdijk een koploper te maken in de wereldwijde productie van biomethanol.”

Foto: © Port of Moerdijk | Paul Martens
Bron: Perpetual Next

Facebook
Twitter
LinkedIn

Related articles...