Op donderdag 11 november jl. organiseerde de Nederlandse Ambassade in Spanje het webinar: Presentatie sectorstudie reststromen uit de Spaanse tuinbouw. ‘Mede vanwege aangekondigde veranderingen in regelgeving voor het gebruik van reststromen is dit een goed moment voor een oriëntatie op de Spaanse markt’, concludeerde Jose Guaita, ‘maar wacht niet te lang en informeer je goed over de regelgeving en de juiste regio’. Lees hieronder verder voor de andere conclusies en over de ervaringen van ondernemers.
De opening van het webinar werd verzorgd door plaatsvervangend Ambassadeur Marianne de Jong. Zij benadrukte dat webinars in tijden van Corona een mooie virtuele introductie in een nieuwe markt kunnen zijn, waarna zij de deelnemers uitnodigde om Spanje volgend jaar fysiek te bezoeken.
De Spaanse consultants van Heura presenteerden de belangrijkste bevindingen aan de deelnemers. Zij gingen in op de verschillende definities van de reststromen uit de verwerkende industrie in Spanje. Dit is van belang om duidelijk te hebben gezien de verschillende mogelijkheden voor hergebruik en benodigde vergunningen.
Daarna schetsten ze de huidige markt en brachten hiermee de regio’s met het grootste potentieel in beeld, te weten Andalusië, Catalonië, Navarra, Murcia, Valencia en de Rioja.
Op dit moment worden er nog relatief weinig nieuwe technologieën gebruikt voor het hergebruik van de reststromen, een aanzienlijk deel wordt nog als diervoer aangewend. Hier liggen dus kansen voor Nederlandse bedrijven. Des te meer als zij kunnen ondersteunen bij het maken van de omslag van beschikbare wetenschappelijke kennis naar werkelijke implementatie. De behoefte hieraan in Spanje is groot.
Namens Platform Bio-Economie lichtte John Bouterse toe hoe het hergebruik van biogrondstoffen kan bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Hierbij is het noodzakelijk dat er een goede samenwerking is tussen de welbekende ‘golden triangle’, de overheid, het bedrijfsleven en de onderzoeksinstellingen.
Het Nederlandse bedrijf PeelPioneers is reeds 2 jaar geleden de marktoriëntatie in Spanje gestart. Na een succesvolle start in Noordwest-Europa en de bouw van hun fabriek in Son, richtten zij hun blik onder andere op Spanje. Kristiaan Tetteroo kon hierdoor enkele goede tips meegeven: ‘ Het is essentieel om Spaans te spreken en een netwerk op te bouwen met de lokale overheden. Een andere tip is het inzetten van studenten om de macro-economische studie uit te voeren.’
Corka Scheeringa, Business Development Coach bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) sloot het webinar af. Zij vertelde welke ondersteuning Nederlandse bedrijven kunnen krijgen bij het verkennen of betreden van de Spaanse markt. Voor meer informatie over het zakendoen in Spanje en de ondersteuning van RVO kan je terecht op de website RVO landenoverzicht Spanje en op het Digitaal Handelskantoor van de Nederlandse ambassade in Spanje.
Vervolg
In 2022 willen we een vervolgstap zetten om een impuls te geven aan het introduceren van Nederlandse innovatieve oplossingen voor het hergebruik van deze reststromen in Spanje. Op dit moment is dit nog niet ingepland, maar hiervan houden we je op de hoogte via deze website.
Meer informatie
Als je het webinar terug wil kijken, dat kan hier . Het wachtwoord is Q*.m5Dya
Mocht je de sectorstudie willen ontvangen, of heb je andere vragen, neem dan contact op met RVO via mad-lnv@minbuza.nl.
Bron: RVO